בחירת שם לתינוק
יש משפחות שזה חוק אצלם שכדי לכבד את ההורים הם יקראו לילדים הראשונים על שם ההורים שחיים וקיימים, ויש משפחות שכל זמן שההורים חיים, הם לא יקראו לילדיהם בשמות אלו
במה – מגזין תוכן
הרב אבנר קוואס שליט”א
בשעה טובה נולד לזוג בן. למחרת, הכלה מקבלת טלפון מחמיה: מזל טוב לך כלתי, מה נשמע? בסדר, היא ענתה, ברוך ד' הכל עבר בשלום. ואז חמיה אמר: את יודעת שאפרים זה שם מצוין… (זהו שמו) כן, ענתה הכלה. אז תקראו לו אפרים, הוא קבע. מיד אחר כך מגיע טלפון נוסף.
הלו, בתי, מדבר אבא, שמעתי שהכל בסדר ברוך ד'… תדעי לך שהשם יהושע הוא שם מצוין, של מנהיג וצדיק…
מה עושים אם החתן והכלה בכלל לא אוהבים את השמות אפרים ויהושע? ומה גם שהם כבר החליטו על שם אחר לגמרי?
האמת היא שהדבר תלוי לרוב במנהג של אותה עדה או משפחה. יש משפחות שזה חוק אצלם שכדי לכבד את ההורים הם יקראו לילדים הראשונים על שם ההורים שחיים וקיימים, ויש משפחות שכל זמן שההורים חיים, הם לא יקראו לילדיהם בשמות אלו. מכל מקום, אין חיוב לקרוא לילדים בשמות ההורים, והורי התינוק רשאים לתת איזה שם שירצו. ואם הם רוצים גם לכבד, אז אפשר לתת את שם ההורה כשם שני.
לפני מספר שנים, בסיומה של הרצאה בנושא 'התערבות הורים', ניגשה אלי אמא צעירה ודמעות בעיניה. היא סיפרה שלפני מספר
חודשים נולדה לה בת, אמא שלה התעקשה שיקראו לנכדה בשמה.
אבל האמא הזאת כבר מבוגרת ויש לה שם מחוץ לארץ שלא מתאים לדורנו. האמא נעלבה מאד שהיא לא קראה לנכדה בשמה. היא אמרה לה שהיא לא מכירה בה ושהיא לא תבוא יותר לשמחות… שאלתי את האמא הצעירה: אפשר לדבר עם אמא שלך?
והיא אמרה לי: אמא שלי נמצאת כאן בהרצאה. ביקשתי לדבר עם האמא לבד.
פניתי אליה ואמרתי: אמא יקרה, הבנתי שהייתה אי-הבנה בקשר לשם של התינוקת. נכון, היא אמרה, היא לא קראה לה בשמי. אמרתי לה: אבל את צריכה להבין, שיש לה גם בעל והיא לא מחליטה לבד. וחוץ מזה, הדור הזה מעט שונה וקשה להם לקרוא בשמות של פעם. האמא שאלה אותי: אז איך יהיה לי זֵכֶר?
קוראים יקרים, האמא הזו לא מבינה שעצם זה שיש לה נכדה, זה הזֵכֶר שלה!